Phishing

'Phishing' is oplichterij waarbij iemand je via het internet bepaalde gegevens probeert af te snoepen.Een cybercrimineel (de phisher) stuurt je een valse e-mail of een sms waarin hij doet uitschijnen dat-ie te goeder trouw is. Dat doet hij bijvoorbeeld met het logo van een bepaald bedrijf (je bank, een webwinkel waar je regelmatig koopt, je telefoonprovider, ...).Vaak vertelt de phisher in zo'n nepmail dat je dient in te loggen om een achterstallige betaling in orde te brengen of om kans te maken op een prijs. Hij vraagt je om op een link te klikken, die leidt naar een valse website. Daar vraagt de phisher om je gegevens in te geven of een betaling te doen. En zo krijgt een phisher zonder veel moeite jouw gegevens of geld binnen, zonder dat jij er erg in hebt!

Hoe herken ik phishing mails?

Helaas is een phishingmail steeds moeilijker te herkennen. Vaak zijn het perfecte kopieën van de legitieme mails die je van het bedrijf in kwestie ontvangt, met logo en de hele mikmak. En waar zo'n bericht vroeger bulkte van de taalfouten, is de gehanteerde taal nu ook vaak in orde. Maar hoewel het lastig is om phishing te herkennen, kan je niet missen met onderstaande vijf tips om phishing te herkennen en te voorkomen.

Spoofing!

Bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan om je vertrouwen te winnen. De oplichter doet zich voor als je bank, een overheidsdienst of een andere bekende organisatie. Laat je er niet door misleiden. Weet je niet zeker of het bericht of de oproep echt is? Neem dan contact op met de organisatie of bank. Spoofing bestaat in verschillende varianten.

Mailspoofing

E-mailspoofing is een techniek die bij spam- en phishingberichten wordt gebruikt om mensen wijs te maken dat een bericht afkomstig is van een persoon of organisatie die zij kennen en vertrouwen. De afzender bewerkt de e-mailheaders zodat het slachtoffer een ander afzenderadres ziet. Het bericht kan er dus behoorlijk echt uitzien, zeker als het e-mailadres lijkt te kloppen. Iemand met slechte bedoelingen kan vrij eenvoudig een e-mailadres namaken. Jijzelf kan niet voorkomen dat je een gespoofd bericht krijgt, dus je moet altijd voorzichtig blijven. 

Heb je een gespoofd bericht ontvangen?

Telefoonnummerspoofing

Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander bestaand telefoonnummer aan. De oplichters doen zich voor als een medewerker van jouw bank, de politie of een andere gekende instelling en proberen via smoesjes je geheime informatie en codes te ontfutselen. Daarna halen ze je bankrekening leeg, of ze vragen jou om zelf een overschrijving te doen.
Er zijn ook voorbeelden bekend waarbij de oplichters je naar een betaalnummer laten terugbellen zonder dat je dat weet. Vervolgens houden ze je zo lang mogelijk aan het lijntje zodat je telefoonrekening hoog kan oplopen.

Hoe herken ik een gespoofde oproep?

Heb je een gespoofde oproep ontvangen?

Websitespoofing

Bij websitespoofing maken oplichters een website na van een bank, winkel of vertrouwde organisatie. Dit komt vaak voor in combinatie met een valse e-mail of sms. Klik je op de link in het bericht, dan kom je terecht op een valse website die sprekend lijkt op de echte website. Hier krijg je dan het verzoek om je persoonlijke gegevens en geheime codes in te vullen. Controleer de URL als je op de link hebt geklikt. Heel vaak staat een letter omgewisseld of staan er speciale leestekens die er bij de originele website niet zijn. 

SPAM

Een overvloed van spam in je mailbox is heel vervelend. De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt.  Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd. Andere spammers kunnen de lijsten nog steeds gebruiken.

Hoe kan ik SPAM in mijn mailbox voorkomen?

Genoeg van al die spam berichten? Lees hier wat je er aan kan doen:

Meer info over cybersecurity kan u vinden op de website van SafeOnWeb.be

Openingsuren

Maandag:
14u00 - 18u00
Dinsdag:
09u00 - 12u00 | 14u00 - 18u00
Woensdag:
09u00 - 12u00 | 14u00 - 18u00
Donderdag:
14u00 - 18u00
Vrijdag:
09u00 - 12u00 | 14u00 - 18u00
Zaterdag:
10u00 - 12u00 | 14u00 - 17u00
Zondag & Feestdagen:
Gesloten

CompuDeals Webshop

Hieronder kan u doorgaan naar de Webshop van CompuDeals, onze leverancier, daar wordt bij artikelen de voorraad bij CompuDeals vermeld, dit gaat dus niet om de voorraad bij ons in de winkel. Artikelen die op voorraad zijn bij CompuDeals kunnen besteld worden, dan worden deze de dag na bestelling bij ons geleverd (indien besteld voor 16u30). 

Doorgaan

HULP OP AFSTAND

TeamViewer